O ≪Pranto da frota, por unha ninfa galega≫ (c. 1702). Tradicion manuscrita, autoria, edicion e estudo - Álvarez, Rosario; Millán Rodríguez, Francisco (Cuadernos de Estudios del Siglo XVIII, 2016)
RESUMO Dase noticia da recuperacion do volume manuscrito Ocios poéticos… do padre Feijoo, desvelado por Justo E. Areal en 1901 e logo desaparecido. Conten tres poemas en galego sen mencion de autoria, entre eles o ≪Pranto da frota≫. O obxectivo deste artigo e a edicion e estudo deste poema a partir das duas versions, longa e abreviada, presentes no volume e doutra, ata agora desconecida, atopada no Museo de Pontevedra. Analizanse as caracteristicas formais e argumentais do texto, faise o cotexo de variantes entre as distintas versions e ponense de relevo as caracteristicas linguisticas mais interesantes desde o punto de vista da dialectoloxia e da gramatica historicas. Concluese verbo da cronoloxia relativa entre as versions e discutese o asunto da autoria, do padre Feijoo ou da sua contorna ourensa mais inmediata. Ofrecese a edicion do poema, xunto cun apendice coa lectura das tres versions e unha mostra facsimilar. PALABRAS CLAVE Feijoo, poesia do seculo XVIII, galego medio, seculos escuros, batalla de Rande. TÍTULO El ≪Pranto da frota, por unha ninfa galega≫ (c. 1702). Tradición manuscrita, autoría, edición y estudio RESUMEN Se da noticia de la recuperacion del volumen manuscrito Ocios poéticos… del padre Feijoo, descubierto por Justo E. Areal en 1901 y despues desaparecido. Contiene tres poemas en gallego sin mencion de autoria, entre ellos el ≪Pranto da frota≫. El objetivo de este articulo es la edicion y estudio de este poema a partir de las dos versiones, larga y abreviada, presentes en el volumen y de otra, hasta hoy desconocida, encontrada en el Museo de Pontevedra. Se analizan las caracteristicas formales y argumentales del texto, se comparan las variantes entre versiones y se resaltan las caracteristicas linguisticas mas interesantes para la dialectologia y la gramatica historicas. Se concluye sobre la cronologia relativa entre versiones y se discute el asunto de la autoria, del padre Feijoo o de su entorno orensano mas inmediato. Se ofrece la edicion del poema, y un apendice con la lectura de las tres versiones y una muestra facsimilar. PALABRAS CLAVE Feijoo, poesia del siglo XVIII, gallego medio, Edad Moderna, batalla de Rande.