Un modelu d’organización filoxenética de los datos prosódicos asturianos - Romano, Antonio (Lletres Asturianes, 2021)
A lo llargo de los sos yá 20 años d’esistencia, el proyeutu AMPER ―Atlas Multimédia Prosodique de l’Espace Roman (Contini, 1992; Romano et alii, 2014)― vio confluyir nuna base de datos llingüísticos una cantidá abondo significativa de rexistros d’asturianu faláu, recoyíos y analizaos nun númberu enforma considerable d’espublizaciones por un equipu empobináu por Carmen Muñiz Cachón (AMPER-ASTUR, Muñiz Cachón, 2013). Apocayá, estos datos, yá estudiaos dende distintos ángulos pol equipu de fonetistes d’Uviéu, foron oxetu de nueves evaluaciones per parte de P. Roseano y J. Dorta, col oxetivu d’identificar les llinies principales de carauterización de la entonación de les variedaes dialeutales asturianes, faciendo comparanza coles muestres d’otres variedaes presentaes na BD-AMPER. Sicasí, puen resultar útiles otres consideraciones adicionales col envís de: 1) verificar la consistencia d’esta bayurosa estaya de la base de datos, reafirmando dalgunes propiedaes sistemátiques de la variación xeoprosódica d’esti espaciu llingüísticu; 2) añader una aportación novedosa, en términos d’análisis, sobre la homoxeneidá xeneral de los datos sometíos a ensayu con métodos de midida de distancia y de clustering dialeutal, que dexen emerxer la marxinalidá de dalgunes variedaes dialeutales perifériques (y la so mayor correspondencia con patrones entonativos difusos n’árees fronterices). Por ello, proponemos equí una aplicación de la téunica de clasificación «filoxenética» yá esperimentada pa otros espacios llingüísticos (Romano & De Iacovo, 2019) y el discutiniu d’una clasificación que presenta abondes confirmaciones de los resultaos de l’aplicada, con una metodoloxía afín, nun estudiu comparativu reciente (Dorta, 2020).