Pane et sicera como elementos identitarios de diferenciación en la documentación medieval asturiana (siglos IX-XIII) - Trancho Menéndez, Amalia (Lletres Asturianes, 2022)
A partir de l’abondosa, anque rala, documentación asturiana (ss. IX-XIII) na que’l pan y la sidra dexen escatafinos en toa clas d’actos xurídicos documentaos, quiximos amosar una realidá, al empar que socioeconómica, tamién cultural. Revélase nos testos el ciclu productivu de los cereales a partir de los que, per aciu de destremaes llabores, enfornaráse’l pan. Un pan que va ser consumío por individuos de distintos estamentos acordies cola calidá de la fariña. D’esta manera, esos testos fálennos de cultivos de fasteres de monte o de terrenos averaos a la costa en forma d’escanda, miyu o panizu, de molinos que dan anuncia de bonanza económica de magar el sieglu XII, de mercáu con bregadores qu’amasen y panaderes que faen y vienden pan. Igualmente, d’escedentes de sidra qu’apuerten a la ciudá y suponen negociu pa quien lo produz, polo regular el monesteriu, que se fixere con un númberu estimable de pumaraes. Tamién pal comerciante y pal posaderu. Y nun van ser sólo los llabradores, que nun tienen accesu al vinu, los que beban la sidra que mayaron enantes; tamién lo fadrán burgueses, probes y pelegrinos y quiciabes dalgún clérigu. D’esta miente, pan y sidra ufiértensenos como un binomiu orixinal ya identitariu en rellación a los demás territorios peninsulares, inclusive hasta d’aquellos onde’l cultivu de los pumares yera un llabor común.