La hidronimia lleonesa: los nomes de los ríos, regueros y otros cursos d’agua - Fuente Cornejo, Toribio (Lletres Asturianes, 2024)
L’agua ye ún de los elementos más básicos na configuración del paisaxe d’un llugar, amás de ser imprescindible pa la vida. Por esta mesma razón, nun ye raro qu’en toles dómines cada grupu humanu diera nome a les diferentes realidaes hídriques que definen les zones nes que tán. Na provincia de Lleón hai una diversidá grande de nomes rellacionaos col agua, pero namás una parte d’ellos s’estudiaron, magar que los nomes de los ríos grandes y, en menor midida, los de los restos de los cursos naturales d’agua abarcaren diferentes monografíes, tanto d’ámbitu xeneral como provincial, rexonal o llocal. D’esti abanicu de posibilidaes hidronímiques lleoneses, namás me voi ocupar de los hidrónimos que tienen como común denominador la corriente del agua, con independencia del caudal y del fluxu continuu o discontinuu, los cursos naturales d’agua, cola fin d’avanzar un dibuxu de la fisonomía hidronímica lleonesa, identificando y analizando una parte importante de los tipos léxicos que s’usaron na designación d’estos cursos de agua, tal como apaecen na cartografía oficial, asina como los procedimientos llingüísticos, morfolóxicos y semánticos que s’emplegaron.