¡Bable nes escueles! Averamientu hestórico-políticu a la vindicación de la enseñanza de la llingua asturiana - Rodríguez Álvarez, Marcos (Lletres Asturianes, 2022)
Esti trabayu quier facer un estudiu del procesu hestóricu d’escolarización de la llingua asturiana, centrando l’atención na primer década d’esti percorríu: dende l’añu 1974, fecha del nacimientu del movimientu modernu de vindicación y recuperación llingüística d’Asturies, cola apaición de Conceyu Bable, hasta l’añu 1984, momentu nel que la enseñanza del asturianu s’introduz de mou oficial nel sistema educativu. Al traviés d’un modelu d’investigación cualitativu que mez l’análisis documental coles entrevistes en fondura, l’artículu avérase a un procesu marcáu pol entamu de les primeres aiciones formatives alredor de la llingua asturiana, la ellaboración de los primeros esbozos d’un plan d’estudios curricular pal asturianu y, sobremanera, el llanzamientu de la campaña popular «Bable nes escueles», qu’atropó más de 30.000 firmes en favor de la introducción de la llingua nes aules y axuntó, col mesmu enfotu, al rodiu de 7.000 persones nes cais de Xixón, na primer gran manifestación de calter político-cultural de la Transición n’As- turies. Los esfuercios desendolcaos pol coleutivu de recuperación llingüística afitaríen les bases pa la fundación de l’Academia de la Llingua Asturiana, institución fundamental na xera escolarizadora, que desenvolvió un perimportante llabor d’espublización de materiales y capacitación docente y entamó’l procesu de negociación colos muérganos alministrativos competentes pal inxerimientu del asturianu nos centros escolares. El percorríu fina col análisis del alcuerdu alcanzáu ente la Conseyería d’Educación y el Ministeriu d’Educación y Ciencia qu’en 1984 daba lluz verde al proyeutu pilotu pel que s’afitaba la escolarización oficial del asturianu. L’análisis de los fechos asocedíos demientres esta primer década de demanda va permitinos, de xuru, pescanciar meyor l’actualidá d’un movimientu qu’aínda güei sigue vindicando la plena reconocencia y dignificación xurídica, social y educativa de la llingua propia d’Asturies.