Evolución de la investigación sobre les actitúes llingüístiques n’Asturies: una revisión sistemática - Avello Rodríguez, Roberto; Fernández-Costales, Alberto (Lletres Asturianes, 2025)
Esti estudiu presenta una revisión sistemática de la investigación sobre les actitúes llingüístiques n’Asturies dende la dómina de 1980 hasta anguaño. L’análisis céntrase nel papel de les actitúes llingüístiques nel ámbitu educativu y el so impautu na perceición del asturianu y les llingües coles que coesiste. Nesti sen, revísense estudios empíricos, fundamentalmente, sobre la enseñanza del asturianu (magar que tamién dalgunos venceyaos a la enseñanza del eonaviegu y, mesmamente, al inglés), tomando como referencia les actitúes del alumnáu y del profesoráu, asina como la rellación ente actitúes llingüístiques y multillingüismu. Los resultaos destaquen que la enseñanza del asturianu tien un impautu positivu na perceición y valoración de la llingua, amás de correllacionase con una actitú favoratible pa col multillingüismu. Asina mesmo, l’estudiu identifica una evolución nes metodoloxíes d’investigación, dende enfoques cuantitativos iniciales hacia métodos mestos y cualitativos más de recién. Magar los avances na investigación, tovía esisten desafíos como la falta d’estudios llonxitudinales y comparativos con otres comunidaes billingües. Conclúise que ye fundamental continuar investigando les actitúes llingüístiques n’Asturies pa fortalecer la enseñanza del asturianu y la so reconocencia social.